Pentru a functiona la parametri optimisi pentru a avea o durata lunga de viata, orice centrala termica necesita un tratament corect al apei din instalatie. Coroziunea si depunerile de calcar pot afecta eficienta unei centrale termice si pot genera probleme precum:

 • randament scazut al sistemului de incalzire
 • consum ridicat de energie si al emisiilor de gaze
 • defectarea pieselor componente
 • reducerea duratei de viata a echipamentului
 • aparitia zonelor reci in calorifere
 • zgomot excesiv
 • pierderi de apa din sistem

O solutie pentru a protejata centrala termica de actiunea acestor factori este montarea unor filtre de protectie. Instalarea dispozitivelor trebuie efectuata de catre un instalator cu experienta care va garanta o lucrare bine facuta si eficienta. La o centrala termica se pot instala urmatoarele filtre:

 • pe teava de tur: filtru anticalcar si filtru Y cu sita
 • pe teava de retur: filtru Y de impuritati si filtru antimagnetita

Filtrul anticalcar –  are rolul de a proteja instalatiile impotriva mineralelor si sarurilor din apa. Depunerile de calcar sunt foarte periculoase deoarece pot avaria iremediabil centrala termica sau ii pot scadea eficienta. Incalzirea apei favorizeaza reactia chimica de formare a calcarului care prin precipitare creeaza depozite ce influenteaza negativ performata centralei. Filtrul anticalcar poate fi magnetic, cu polifosfati, cu gel sau electronic. 

 • Filtru anticalcar magnetic – are rolul de asepara cristalele de calcar din apa cu ajutorul unui camp magnetic. Atunci cand apa circula prinn acest dispozitiv, campul magnetic din interior provoaca disocierea moleculara asarurilor de Ca si Mg si le transforma intr-o pulbere fina, impiedicand astfel formarea crustelor de calcar. Filtrul nu elimina sarurile minerale din apa, ci previne depunerea lor pe conducte sau alte dispozitive electrice, prevenind astfel uzura si deteriorarea componentelor.
 • Filtru anticalcar cu polifosfati – contine cristale sau praf de polifosfat si are o dubla actiune: anticalcar si anticoroziva. Polifosfatul nu elimina calcarul din apa ci impiedica depunerea particulelor si de aceea aceasta apa nu se va folosi in scop alimentar. Polifosfatul se dozeaza direct proportional cu duritatea apei si pe masura ce se consuma, cartusul se reumple. Cu cat apa este mai dura, cu atat dozajul de polifosfat este mai mare. 
 • Filtru anticalcar cu gel – este o solutie eco-friendly ce actioneaza impotriva depunerilor de calcar si a formarii ruginii, protejand intreaga instalatie. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de teavi: fier, cupru, plastic sau otel. Dozatoarele cu gel impiedica depunerile de calcar pe peretii tevilor si permit formarea in interiorul instalatiei a unei pelicule de protectie impotriva coroziunii.
 • Filtru anticalcar electronic – functioneaza prin emiterea de campuri electrice in intreaga instalatie, astfel incat ionii de calciu in suspensie nu mai adera la conducta sau la suprafetele interioare ale echipamentelor. Aceste filtre utilizeaza un sistem bazat pe principiul transformatorului electric. Semnalul electric este transmis direct in apa, atat in amonte cat si in avalul instalatiei, fiind o metoda ecologica de tratare a apei pentru prevenirea depunerilor de calcar si pentru eliminarea depunerilor existente.

Filtrul Y (cu sita) – este un filtru mecanic ce are rolul de a retine particulele solide din apa si de a proteja centrala termica de impuritati. Acesta se monteaza inaintea filtrului anticalcar. Sita filtrului Y trebuie sa fie mai mica decat marimea particulelor, in caz contrar impuritatile vor trece prin ea si pot afecta componentele instalatiei precum pompa sau schimbatorul de caldura. Este de preferat montarea unui filtru de impuritati cu cartus din bumbac care poate retine si impuritatile foarte fine.

Filtru Y de impuritati – are rolul de a proteja centrala termica de impuritatile apei din circuitul de incalzire sau depunerile de rugina din calorifere. Este recomandat sa fie pozitionat intre doi robineti, pentru a putea fi curatat la intervale regulate de timp sau schimbat.

Filtrul antimagnenita – asigura functionarea eficienta asistemului de incalzire, avand rolul de a retine magnetita si particulele non-magnetice si astfel protejeaza centrala termica de eventuale blocaje datorate depunerilor. Magnetita este creata de oxidarea metalelor si poate proveni din tevile circuitului de incalzire, calorifere si impuritati.

Un instalator profesionist stie ce filtru este potrivit pentru fiecare sistem de incalzire si poate realiza montajul corespunzator. Revizia, curatarea si protejarea componentelor instalatiei de incalzire ii asigura o functionare eficienta si o durata lunga de viata. Obtinerea unui randament ridicat si a unui consum cat mai mic reprezinta o prioritate pentru toti utilizatorii.

 

CONTACT