Filtrul anticalcar cu polifosfati este folosit la protejarea centralelor termice, boilerelor, masinilor de spalat si a altor aparate electrocasnice de efectele negative ale apei dure. Depunerile de calcar afecteaza functionarea eficienta a acestora, creste consumul de energie si le reduc durata de viata. 

Substanta din aceste filtre – polifosfatul – poate solubiliza carbonatii de Ca si Mg din apa printr-un mecanism de chelare/complexare. Acesta se dizolva in apa si, in contact cu calcarul din apa, formeaza o pelicula fina peste moleculele de calciu. Astfel, previne depunerea sarurilor pe peretii instalatiilor, iar in decurs de cateva saptamani poate chiar solubiliza depunerile de pe peretii conductelor, curatand instalatiile.

Montajul unui filtru anticalcar cu polifosfati se realizeaza pe circuitul de alimentare cu apa rece si necesita priceperea unui instalator specializat. In mod contrar, filtrul s-ar putea dovedi ineficient, iar functionarea echipamentelor ar putea avea de suferit in continuare.

Ce probleme pot sa creeze depunerile de calcar

Depunerile de calcar nu numai ca determina o slaba circulatie a fluidului si reducerea eficientei centralei, ci pot conduce chiar la blocarea intregului sistem. In cazul in care nu se actioneaza corespunzator, pot aparea probleme precum:

 • reducerea duratei de viata a centralei termice si a electrocasnicelor
 • performanta scazuta a sistemului de incalzire
 • cresterea consumul de energie electrica

Un filtru anticalcar cu polifosfati previne toate aceste probleme. Centrala termica, boilerul sau masina de spalat rufe vor avea un consum optim de energie si o functionare eficienta, iar obiectele sanitare isi vor pastra aspectul stralucitor.

Etapele instalarii unui filtru anticalcar cu polifosfati

Filtrul se monteaza pe circuitul de alimentare cu apa rece al echipamentelor si in incaperi protejate de inghet, de temperaturi ridicate sau de actiunea directa a luminii soarelui. Pasii sunt urmatorii:

 • se inchide alimentarea cu apa
 • se dechide un robinet in aval pentru a elimina presiunea din instalatie
 • se conecteaza intrarea filtrului la retea si iesirea din filtru la consumator
 • se deschide robinetul de izolare si se verifica etanseitatea lucrarii. Pentru etansare se va folosi banda din teflon. Nu se va utiliza adeziv deoarece nu se va mai putea demonta pentru curatare sau realimentare.

Polifosfatul se inlocuieste atunci cand s-a consumat mai mult de jumatate din umplutura initiala. Pentru alimentarea cu polifosfat se procedeaza astfel:

 • se opreste alimentarea cu apa si se deschide un robinet din aval pentru a elimina presiunea
 • se desface paharul filtrului
 • se adauga polifosfatul
 • se insurubeaza paharul

Protejarea intr-un mod eficient a centralei termice si electrocasnicelor de efectul apei dure este esentiala. Un instalator cu experienta iti poate prezenta solutia potrivita si poate garanta o lucrare bine facuta.

CONTACT